Scandale Royal Resto & Vodka House to miejsce, w którym z dbałością o każdy szczegół odtwarzamy klimat polskich restauracji lat 30. Mistrzowskie staropolskie przepisy łączymy z tradycyjnymi trunkami najlepszych polskich gorzelników, a pełnię doświadczenia zapewnia starannie zrealizowana aranżacja, dekoracje, a nawet stroje obsługi. Czerpiemy z idei ówczesnych lokali, celebrujemy rytuał, który spaja nas od wieków - wspólne posiłki, których nieodłącznym elementem jest podnoszenie kieliszków do toastu.
Podróż w czasie zaczyna się jeszcze przed wejściem do lokalu, gdzie rzuca się w oczy stylizowany logotyp restauracji, który inspirowany jest szyldami przedwojennych kramów i warsztatów. Zaraz za progiem widzimy wisząca rzeźbę w tanecznej pozie. Wkraczamy wszak do epoki, w której na salonach poza napitkami i jedzeniem rządziły tanga i fokstroty. Goście spożywali posiłki, którym towarzyszyła wódka, a częstym akompaniamentem była muzyka na żywo i kabarety. Po wejściu wita nas szykownie ubrana obsługa z nieodłącznymi szelkami, muchami i kamizelkami. Jasne, przestrzenne wnętrza, mozaiki oraz lustra i ściany ozdobione starymi plakatami i fotografiami z lat 20. i 30. W kącie stoi piękne, stare pianino, a na stołach kwiaty. Wysokie kieliszki na stopce i kryształowe szklanki tylko niektóre z niezwykle istotnych detali, które doskonale dopełniają wyjątkowy, dystyngowany charakter miejsca.
Menu Scandale Royal Resto & Vodka House składa się nowofalowych interpretacji tradycyjnych polskich dań. Dominują oparte na regionalnych składnikach dania z wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu. Znamienne dla dawnej polskiej kuchni, ale wzbogacane i przekształcane na różne sposoby. Napotkamy tak klasyczne akcenty, jak chrzan czy sałatka jarzynowa, ale powinniśmy być gotowi również na bardziej nietuzinkowe i zaskakujące akcenty z kuchni całego świata. Bardzo istotny dla nas kierunek kulinarny świetnie opisuje cytat urodzonego w latach ‘20 ubiegłego wieku poety Mariana Załuckiego:
“W całej Europie przecież wiedzą, od Morza Czarnego do La Manche’a
że w Polsce dzieci tylko jedzą… dorosły zakąsza”
Dlatego zakąski w Scandale Royal grają olbrzymią rolę. Te najbardziej klasyczne i wciąż popularne, jak tatar z polędwicy wołowej czy kaszanka z wątróbką, ale i nieco rzadziej spotykane - grasica curry z truflą i kotleciki z sandacza. Po wyborze dania, pora rzecz jasna na dobranie do niego napitku i tutaj możliwości są olbrzymie. W repertuarze jest ponad 80 rodzajów wódek i zdecydowanie królują wśród nich polscy mistrzowie rzemiosła. Likiery, wódki starzone, destylaty i bimbry dobieramy bardzo starannie pod konkretne dania, zgodnie z kompozycją, by uwydatnić charakterystyczne akcenty smakowe i zapewnić absolutnie doskonałe wrażenia.
Dzięki doskonałej symbiozie wszystkich budujących klimat elementów - od wystroju po menu, odwiedziny Scandale Royal Resto & Vodka House to doświadczenie głęboko zapadające w pamięć. Niepowtarzalna atmosfera tworzona przez idealnie odwzorowany wystrój, klasyczne dania, tradycyjne wódki i koktajle inspirowane dawno zapomnianymi recepturami przenoszą nas w czasie do przedwojennej polskiej restauracji. Wznosimy toast z najlepszej staropolskiej nalewki, zagryzamy wybornym kotlecikiem jagnięcym i nucimy, mimowolnie tupiąc nogą do skocznych melodii fokstrotów.