Żywa roślinność, najwyższej klasy materiały wykończeniowe, stylowe połączenia kolorów i kontrasty - brzmi jak opis wnętrza modnej restauracji? Niekoniecznie. Tak wygląda food court w centrum handlowym Plac Unii City Shopping.
Kierunek w jakim zmierzają przestrzenie gastronomiczne w centrach handlowych został jasno wytyczony – ma być nie tylko szybko i praktycznie, ale także elegancko i stylowo. Zadania stworzenia takiego miejsca podjęli się architekci z Forbis Group, którzy zaprojektowali nowoczesny food court.
Strefa gastronomiczna mieści się na najniższym poziomie galerii. Dzięki otwartej przestrzeni i licznym przeszkleniom część restauracyjna jest bardzo dobrze wyeksponowana, a to definiowało koncepcję projektową – nie mogła być oderwana od reszty wystroju, ale powinna się wyróżniać. Część handlowa centrum jest utrzymana w stonowanych barwach z licznymi elementami szklanymi, dlatego food court przełamał tę konwencję dzięki odrobinie koloru i żywej roślinności. Połączenie bieli jako bazy z kolorami amarantowym i zielonym to aranżacja nadająca wnętrzu stylowego charakteru i przyjemnej atmosfery sprzyjającej spożywaniu posiłku.
Wnętrze centrum nawiązuje swym projektem do ulic handlowych, jednocześnie zachowując eleganckie i nowoczesne oblicze. – Naszym zamiarem było podtrzymanie miejskiego charakteru obiektu. Food court zaś, miał pełnić rolę zielonego skweru, miejsca, w którym można zjeść i odpocząć – mówią architekci z Forbis Group.
Centralną część strefy gastronomicznej stanowią liczne stoliki z krzesłami, nie zabrakło także komfortowych kanap, które zostały umieszczone nieco w ukryciu. Dookoła głównej części ustawiono wysokie blaty i stołki barowe dla tych, którzy znaleźli czas jedynie na szybką przekąskę. Dzięki takiej aranżacji udało się wyodrębnić trzy główne strefy „comfort”, „standard” i „express”. Pierwsza z nich wyposażona w przytulne kanapy i fotele sprzyja odcięciu się od zgiełku towarzyszącego ruchliwej galerii. Strefa standard została natomiast odgrodzona od alejek wysoką roślinnością. Zabieg ten miał na celu zapewnienie poczucie intymności użytkownikom food courtu. Express z kolei to tradycyjne wysokie blaty oraz stołki barowe. To co dodatkowo wyróżnia strefę gastronomiczną w centrum Placu Unii City Shopping to zastosowanie żywej roślinności. – Naszym podstawowym założeniem było wykorzystanie dużej ilości wyłącznie żywych roślin – podkreśla Magdalena Jędryszak, współautorka projektu. Należało wziąć pod uwagę odporność na otarcia, dotyk ludzkich rąk, czy też zacienienie. Przy wyborze gatunku skorzystaliśmy z porad profesjonalnej firmy florystycznej – stąd wybór szczególnej odmiany fikusa, który świetnie znosi niesprzyjające warunki jakie panują w zacienionych galeriach handlowych. Efekt, jaki udało się nam osiągnąć dzięki wkomponowaniu roślin świetnie współgrających z kolorem kanap i krzeseł, był zaskakująco dobry – dodaje Jędryszak.