Zapraszamy 21 września na czwarty, ostatni letni bazArt, podczas którego będziemy wymieniać się przetworami.
Koniec lata tuż-tuż. Dni są coraz krótsze, wieczory chłodniejsze… jesień zbliża się wielkimi krokami. Jest to również czas obfitości owoców i warzyw. Pora więc na przetwory! Dżemy, marynaty, soki i nalewki wypełniają spiżarniane półki. Proponujemy podzielić się swoimi specjałami i jednocześnie spróbować czegoś nowego.
W bezpłatnej wymianie może wziąć udział każdy miłośnik sporządzania zimowych zapasów. Gotowe produkty można również wymieniać na same przepisy.
W programie wydarzenia między innymi: prezentacja ciekawych pomysłów na przetwory, oprowadzanie po wystawie Ekonomia w sztuce oraz spotkanie i warsztaty wokół książki Pestka, drops, cukierek, która w niebanalny sposób wprowadza dzieci w świat pojęć z zakresu ekonomii.
Zapraszamy także do udziału w grze miejskiej Sztuka jedzenia, organizowanej we współpracy z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska. Początek o godzinie 11 na Rynku Podgórskim w Krakowie, przy Targu Pietruszkowym, gdzie każdy uczestnik otrzyma jabłko od lokalnego producenta, mapę oraz wskazówki, jak dotrzeć do kolejnego punktu z zadaniem do rozwiązania i kolejną szaradą. Dotarcie do mety będzie wymagało od uczestników wyostrzenia wszystkich zmysłów. Udział w grze miejskiej jest bezpłatny. Dla każdego uczestnika, który dotrze do mety, przewidziano smakowite nagrody. Zgłoszenia można dokonać do 19 września pod adresem katarzyna.salus@fpds.pl.
Oprócz tego do 19 września czekamy na Wasze przepisy! 20 najciekawszych zostanie wydrukowanych i zawieszonych na specjalnej bazArtowej tablicy. Przepisy prosimy wysyłać na adres: was@mocak.pl.
BazArty są wydarzeniem towarzyszącym wystawie Ekonomia w sztuce, poruszającej problem relacji pomiędzy pieniądzem a sztuką. Jednym z motywów przewodnich wystawy jest banknot. BazArty przewrotnie z niego rezygnują. Sugerują, że życie bez pieniędzy mogłoby być możliwe.