W Hiszpanii otworzono winiarnię Faustino

Architekci i projekty, biura projektowe i ich dzieła

13-11-2010  Autor: [KK]   Źródło: Foster and Partners   Kategoria: Projekty i realizacje

Bodegas Portia to nowa winiarnia Grupy Faustino w regionie Ribera del Duero słynącym z produkcji znakomitego wina. Projekt wykonał zespół Foster and Partners, który po raz pierwszy zetknął się z taką tematyką. Pozwoliło to na świeże spojrzenie na całość zagadnień oraz użycie naturalnej topografii terenu działki w celu stworzenia optymalnych warunków do produkcji wina i zredukowania wymagań energetycznych budynku oraz jego wpływu na okoliczny krajobraz.

Winiarnia to 12,5 tysiąca metrów wnętrz mogących produkować milion butelek wina rocznie. W budynku widoczne są 3 rodzaje pomieszczeń odzwierciedlające fazy produkcji tego trunku – fermentacja w stalowych silosach, starzenie się w dębowych beczkach oraz finalnie – starzenie się w ostatecznych butelkach. Budynek posiada trzy skrzydła częściowo zagłębione w ziemi dla stworzenia idealnych warunków produkcji, natomiast części wystające mocno ponad teren również pomagają produkcji – skrzydło fermentacji wina jest mocnej eksponowane w celu ułatwienia produkcji dwutlenku węgla jako produktu ubocznego fermentacji. Droga dojazdowa do budynku wjeżdża na jego dach, gdzie dowożone z okolicznych upraw winogrona są dostarczane bezpośrednio do pomieszczeń produkcyjnych. Cała budowla jest zatem mocno przystosowana do istniejącego terenu, wykorzystuje jego pochyłość w procesie produkcji, używa grawitacji przy transporcie winogron po budynku, maksymalizuje efektywność tworzenia wina i minimalizuje zniszczenia winogron dostarczanych do fermentacji.

fot. Nigel Young / Foster & Partners (po kliknięciu powiększenie)

 
 
Copyright by W-A.pl 2007, e-mail: admin@w-a.pl      W-A.pl      www.wydział-architektury.com