Winiarnia to 12,5 tysiąca metrów wnętrz mogących produkować milion butelek wina rocznie. W budynku widoczne są 3 rodzaje pomieszczeń odzwierciedlające fazy produkcji tego trunku – fermentacja w stalowych silosach, starzenie się w dębowych beczkach oraz finalnie – starzenie się w ostatecznych butelkach. Budynek posiada trzy skrzydła częściowo zagłębione w ziemi dla stworzenia idealnych warunków produkcji, natomiast części wystające mocno ponad teren również pomagają produkcji – skrzydło fermentacji wina jest mocnej eksponowane w celu ułatwienia produkcji dwutlenku węgla jako produktu ubocznego fermentacji. Droga dojazdowa do budynku wjeżdża na jego dach, gdzie dowożone z okolicznych upraw winogrona są dostarczane bezpośrednio do pomieszczeń produkcyjnych. Cała budowla jest zatem mocno przystosowana do istniejącego terenu, wykorzystuje jego pochyłość w procesie produkcji, używa grawitacji przy transporcie winogron po budynku, maksymalizuje efektywność tworzenia wina i minimalizuje zniszczenia winogron dostarczanych do fermentacji.
fot. Nigel Young / Foster & Partners (po kliknięciu powiększenie)